Ons verdeelpunt is gelegen te Lokeren.

Kouterstraat 35

9160 Lokeren

 

  • content1
  • content1
  • content1
  • content1

Alle giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Bank ING:IBAN BE78 3200 2991 6486
ING BIC BBRUBEBB

Bank ARGENTA: IBAN BE69 9799 8636 1578
BIC ARSPBE22

Even voorstellen…

De Toevlucht is een vzw die in Antwerpen met bedeling van voedselpakketten is gestart in 1993. Er zijn afdelingen van deze vzw in Antwerpen en Hoogstraten, Hoeselt, Geraardsbergen, Westerlo, Geel en Herentals, en sedert januari 2006 in Lokeren.

Onze vzw wil hulp bieden aan kinderen en volwassenen, die door allerlei omstandigheden in de  problemen zitten. Iedereen kan door omstandigheden in zo’n situatie belanden. Je werk verliezen, ziek worden, gehandicapt, psychische problemen, verslavingen, echtscheiding, schulden, faillissement, ...  In Lokeren zijn we dus gestart sedert januari 2006, en elke vierde donderdag van de maand wordt er vanaf 18.30 uur voor ongeveer 400 mensen een voedselpakket gratis verdeeld. We hebben een lijst van meer dan 2000 personen die onze hulp al hebben gevraagd, waarbij we in de gezinnen zo’n 1000 kinderen tellen! De verdeling in Lokeren gebeurt vanuit de oude rijkswachtkazerne aan de Kouter 35, die we voor een symbolisch bedrag mogen huren van de Regie der Gebouwen. Om de mensen niet in weer en wind op straat te laten wachten, kunnen we vanuit de Evangelische kerk De Brug schuin tegenover de rijkswachtkazerne, een kop soep,  koffie, thee, choco of frisdrank met iets erbij aanbieden. Tevens kunnen onze mensen tweedehands kledij krijgen; de kleine opbrengst daarvan wordt voornamelijk gebruikt om extra vers fruit en groenten meestal rechtstreeks bij boeren aan te kopen als aanvulling op het voedselpakket.

 De mensen worden ons meestal doorverwezen door het OCMW van Lokeren. We zijn erg blij en dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers. We ontdekken  allerlei organisaties – vele mensen jong en oud - die zich met raad en daad inzetten voor mensen in nood: zo groeien toffe contacten en samenwerking met bijvoorbeeld, inloophuis De Moazoart, OCMW van Lokeren, Wachtebeke, Zele,…, vzw Samenlevingsopbouw Oost Vlaanderen, vzw Horizon, CAW Waasland, De Sperwer, Alderande, KWB, vzw VLOS, vzw Gave Veste, een team van catechisten uit Lokeren, de plaatselijke service clubs Lions,  Rotary, Club-51, de Ronde Tafel, het Rode Kruis, INTERWAAS,  kledingzaak Dominique, maar zeker niet te vergeten Fabien Vanquaillie van vzw Philadelphia die met een camion de meeste goederen voor ons ophaalt bij onze “vrienden” van de voedselbank van Oost-Vlaanderen te Eke Nazareth.

 Het meeste voedsel en EU-goederen krijgen wij van de Voedselbank, en we halen verse groenten in de veiling van Sint Katelijne Waver. We krijgen  hulpgoederen van een aantal bedrijven in het omliggende van Lokeren. Indien het ons ontbreekt aan gratis voedsel,   worden af en toe hulpgoederen aangekocht met de giften die wij ontvangen. In een pakket zit er meestal melk, rijst of spaghetti, fruit en aardappelen, brood, conserven, soep, een diepvriesmaaltijd, charcuterie, koffie, koekjes, enz. In 2013 hebben we een Zero Waste overeenkomst mogen afsluiten met Delhaize – zijn onze mensen erg blij mee - zodat we samen met andere organisaties dagelijks de op die dag vervallen producten bij Delhaize uit de rekken mogen halen, om snel te verdelen, in te vriezen of te verwerken.

 We hebben heel wat onkosten, zoals het transport, de huur van het gebouw (wordt als gift voor de jaren 2012-2013 gedragen door Rotary), onze bijdrage aan de voedselbank, verzekeringen, aankoop van sommige hulpgoederen, en naar de toekomst moeten we zeker op zoek naar een nieuwe ruimte voor de bedeling…Een jury van De Koning Boudewijn Stichting (KBS) heeft ons project in 2007 geselecteerd, en kende ons toen een gift toe voor aanschaf van een koelkamer, het aankopen van voedsel, en ook voor het organiseren van een Kerstfeest. Eind 2009 werden we door de KBS in Oost-Vlaanderen verkozen als laureaat van “De Pluim”; we ontvangen een gift en er werd op TV OOST een klein filmpje gemaakt over onze werking.

We zijn enorm blij geweest met de enthousiaste  hulp ons aangeboden door de leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege te Lokeren, die ons in 2008 en 2012 een som geld schonken vanuit de opbrengst van “Den Avond”,  een door de laatstejaars georganiseerde wervelende show met toneel, dans en muziek. We willen ook niet de Boerengilde van Doorslaar vergeten, die ons spontaan hebben gesteund met een gift. Ook kregen we al twee keer een schenking vanwege service club 51: twee keer 250 broodbonnen waarmee onze mensen een gratis vers brood mochten afhalen bij bakkerij Vervaet aan het station van Lokeren. De bakkersgilde van Lokeren, bakker Bart uit Sinaai, Tarte d’Or uit Belsele, en industriële bakkerij Roelandt, schenken maandelijks ruim vers brood en gebak voor onze mensen. Vis krijgen we regelmatig van Parlevliet uit Lokeren, en maandelijks vlees van Bauwens uit Zele. Wellicht vergeten we nog heel wat winkels, zelfstandigen en landbouwers die ons helpen. De plaatselijke service club Lions en Rotary steunden meermaals onze werking. Naar aanleiding van 5 jaar werking hebben we mede dankzij een giftje van de leerlingen van de school De Presentatie te Lokeren, op 9 januari 2011 een feestje ingericht voor een 30-tal vrijwilligers samen met de mensen die we maandelijks helpen; het was een heel tof samenzijn met een hapje en drankje en muziek en film! Op het einde van 2011 organiseerden de leerlingen van dezelfde school  nog een actie, waardoor ze om en bij de 1300 EUR schonken, Eind 2011 organiseerden we ook een gezellig samenzijn met gratis speelgoed voor de vele kinderen, taarten van Alderhande, cakes van de school de Klimop, door leerlingen verzameld voedsel van De Presentatie, het speelgoed grotendeels geschonken door  medewerkers van Alcatel-Lucent Bell te Antwerpen; de collega's van ALU BELL schenken ons ook speelgoed in 2012, 2013  en 2014 ! Geen grap, maar zo tof - op 1 april 2012 organiseerde de KWB van Kopkapel in Lokeren een ontbijt aan huis actie om ons te steunen, samen met ACW schenken ze ons 1050 EUR. We ervaren heel wat bemoediging uit verschillende hoek !!! Op de kerstmarkt van 2013 te Lokeren was er de toffe zelf milkshake trappen op een fiets actie “SHAKE FOR LIFE” (in het kader van MUSIC FOR LIFE), georganiseerd door jongeren van de Evangelische kerk te Lokeren – opbrengst 2500 EUR. Het RODE KRUIS van Lokeren helpt ons met betaling van onze maandelijkse huur van de kazerne. De OUTLET beurs van kledingzaak DOMINIQUE op de markt van Lokeren schenkt ons 1000 EUR in december 2014. Tweede kerstdag 2014 komt er voor de tweede maal in samenwerking met OCMW en DE MOAZOART een prachtig kerstfeest in de grote hal van SPORTING Lokeren voor 400 gasten, financieel gesteund door de ROTARY, versiering en hulp van de SPORTRAAD, en de RONDE TAFEL organiseert er een CHRISTMAS IN A BOX voor alle kinderen. We voelen ons gedragen door vele Lokeraars !!!!

Als je onze werking financieel zou willen steunen, stort dan regelmatig eens een bedrag aan vzw De Toevlucht op rekeningnummer 979-9863615-78 met vermelding “De Toevlucht – Lokeren” . Vele kleintjes helpen …